ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΣΥΛΛΟΓΗ

1. ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ ΑΣΦΡΑΓΙΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Σημείωση : Προτού ξακινήστε συμβουλευτείτε τον κατάλογο που θα σας δώσει πλήρη στοιχεία των τιμών, προκειμένου να αποφασίσετε και να οριοθετήσετε τη συλλογή σας ως προς τις παλιές εκδόσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω, τρεις συνήθεις περιόδους να ξεκινήσετε και το βαθμό δυσκολίας σχετικά με το κόστος:
Aπό το 1900-σήμερα (περιέχει πολλές και πολύ ακριβές εκδόσεις)
Από το 1924-σήμερα (περιέχει μερικές ακριβές εκδόσεις)
Από το 1945-σήμερα (δεν περιέχει πολλές ακριβές εκδόσεις)
Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να φθάσετε μέχρι το σήμερα, μιας και σας δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσετε, για παράδειγμα, από το 1924 και να σταματήσετε το 1960, ή ότι αποφασίσετε. Δεν σας προτρέπω να ξεκινήσετε από το 1861, γιατί είναι λογικό οι τιμές των γραμματοσήμων αυτών να είναι από ακριβές έως απλησίαστες, χώρια τις γνώσεις που απαιτούνται.

Εσείς λοιπόν που κάνετε πρώτη φορά συλλογή, και θέλετε να ξεκινήσετε από σήμερα πηγαίνοντας προς τα πίσω χρονολογικά, με βάσει πάντα τον κατάλογο, η και αντίστροφα, αυτό μπορεί να γίνει ως εξής:
Γίνεστε συνδρομιτής στα Ε.Λ.Τ.Α. και βάζοντας στο λογαριασμό σας ένα ποσόν, το ταχυδρομείο σας αποστέλλει όποτε εκδίδει σειρές στο σπίτι σας. Να προμηθεύεστε μία και μόνο σειρά από κάθε έκδοση και μην παρασυρθείτε σε 4δες σειρών ή προκατασκευασμένα φιλοτελικά τρυκ. Παράλληλα μπορείτε να προμηθεύεστε παλαιότερες ασφράγιστες εκδόσεις κάθε Κυριακή πρωί από Φιλοτελικές Εταιρείες (βλέπε στον Πρόλογο).
Μπορεί ακόμα να σας τα στέλνει και σφραγισμένα, τα οποία όμως δεν σας τα συνιστώ, γιατί είναι ένα αντικείμενο πλέον προκατασκευασμένο χωρίς την ουσία του πραγματικά σφραγισμένου, συλλεκτικού γραμματοσήμου.
Ακόμα υπάρχουν και οι λεγόμενοι Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας (Φ.Π.Η.Κ.), που είναι φάκελλοι με επικολλημένη τη σειρά επ' αυτών με μια ειδική σφραγίδα των ταχυδρομείων με την ημερομηνία έκδοσής τους. Δεν σας συνιστώ τέτοια αντικείμενα.

Εάν θέλετε να συλλέξετε και Φ.Π.Η.Κ. οι περίοδοι που αξίζουν είναι πριν από το 1960, όπου δεν ήταν διαθέσιμοι από το ταχυδρομείο (επίσημοι), αλλά από συλλέκτες και οι φάκελλοι με τις εκδόσεις είχαν ταξιδέψει και έφεραν σφραγίδα με την ημ/νία αποστολής και σφραγίδα άφιξης του προορισμού τους.
 2. ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Σημείωση : Προτού ξακινήστε συμβουλευτείτε τον κατάλογο που θα σας δώσει πλήρη στοιχεία των τιμών, προκειμένου να αποφασίσετε και να οριοθετήσετε τη συλλογή σας ως προς τις παλιές εκδόσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω, τρεις συνήθεις περιόδους να ξεκινήσετε και το βαθμό δυσκολίας σχετικά με το κόστος:
Aπό το 1900-σήμερα (περιέχει πολλές πολύ ακριβές εκδόσεις)
Από το 1924-σήμερα (περιέχει μερικές ακριβές εκδόσεις)
Από το 1945-σήμερα (δεν περιέχει ακριβές εκδόσεις)
Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να φθάσετε μέχρι το σήμερα, μιας και σας δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσετε, για παράδειγμα, από το 1924 και να σταματήσετε το 1960, ή ότι αποφασίσετε. Δεν σας συνιστώ να ξεκινήσετε από το 1861, γιατί είναι λογικό οι τιμές των γραμματοσήμων αυτών να είναι από ακριβές έως απλησίαστες, χώρια τις γνώσεις που απαιτούνται.
 Αποκόλληση των γραμματοσήμων από φάκελλο ή αποκόμματα : Το φάκελλο με τα επικολλημένα γραμματόσημα που σφραγίσατε, αφού στεγνώσει το μελάνι της σφραγίδας, τον βάζετε μέσα σε λεκανάκι με χλιαρό νερό για περίπου 10-15 λεπτά. Όταν δείτε ότι τα γραμματόσημα αποκολλήθηκαν από αυτόν, με τη λαβίδα - πολύ προσεκτικά γιατί το χαρτί τους είναι πλέον πολύ ευαίσθητο - τα τοποθετείτε σε άλλο λεκανάκι με καθαρό νερό, προκειμένου να ξεβγαλθούν καλά για 5-10 λεπτά. Όταν τα βγάζετε με τη λαβίδα από το νερό, καλό είναι να τα πιάνετε από το μέσον τους και όχι από τις γωνίες του ή από ένα δοντάκι και να τα κρατάτε κάθετα.
Κατόπιν τα απλώνετε σε ένα πανί ή πετσέτα, με την όψη τους προς τα κάτω, μέχρι αυτά να στεγνώσουν.
Αφού στεγνώσουν, επειδή το χαρτί έχει παραμορφωθεί από το νερό, τα βάζετε μέσα σε ένα βιβλίο (τόμο εγκυκλοπαίδειας κατά προτίμηση) απλωτά μεταξύ τους και κλείνετε το βιβλίο ώστε να "σιδερωθούν" μέχρι την επομένη ημέρα.
Βλέπετε, το γραμματόσημο δεν θέλει βιασύνη, έχει τους δικούς του ρυθμούς που πρέπει να σεβόμαστε και να ακολουθήσουμε. Μετά το τέλος όμως αυτής της διαδικασίας, όταν θα έρθει η στιγμή να τα τοποθετήσετε στο άλμπουμ, κοντά στα άλλα, εκεί θα αισθανθείτε την ευχαρίστηση που σας δίνει η συλλογή.

 Πριν ξεκινήσουμε τη συλλογή:

1. Κατ' αρχήν μία συλλογή δεν πρέπει να θεωρηθεί εξ αρχής αντικείμενο επένδυσης, αλλά είναι και παραμένει ένα οικογενειακό κειμήλιο, που έχει προσφέρει σε αυτούς που την ξεκίνησαν και θα προσφέρει σε αυτούς που θα την συνεχίσουν ευχάριστες ώρες μελέτης, δημιουργίας και ηρεμίας.
Μελλοντικά με την επέκτασή της η συλλογή αποκτά αξία η οποία εκτιμάται με βάσει τους κατάλογους των γραμματοσήμων και δεν πωλείται στην αναγραφόμενη τιμή αυτών, αλλά αρκετά χαμηλότερα.

2. Απ' την αρχή πρέπει να αποφασίσουμε με τι είδους συλλογή θα ασχοληθούμε:

α. Παραδοσιακή, δηλαδή μία συλλογή ελληνική από κάποια ημερομηνία μέχρι και σήμερα, που να περιλαμβάνει όλες τις εκδόσεις.

β. Θεματική, δηλαδή μία συλλογή με γραμματόσημα που παριστούν το αγαπημένο μας θέμα, όπως λουλούδια, θέατρο, αρχαιότητα, μουσικά όργανα, αεροπλάνα, Ευρώπη και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αυτές οι συλλογές γίνονται με γραμματόσημα ελληνικά και απ' όλο τον κόσμο.

3. Ασφράγιστα ή σφραγισμένα;
α. Τα ασφράγιστα, είναι αυτά που δεν έχουν σφραγίδα, έχουν πλήρη τη γόμμα τους στο πίσω μέρος, κοστίζουν περισσότερο (συνήθως) και τα βρήσκουμε μόνο σε πλήρεις σειρές. Τα σύγχρονα τα προμηθευόμαστε από τα Ε.Λ.Τ.Α. ενώ τα παλαιότρα (μέρχρι 1-2 ετών) από φιλοτελικές εταιρείες ή εμπόρους και τα τοποθετούμε στη συλλογή μας.

β. Τα σφραγισμένα, έχουν τη σφραγίδα του ταχυδρομείου, κοστίζουν λιγότερο, βρήσκονται είκολα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και δύσκολα. Μπορούμε να ανταλλάξουμε σφραγισμένα με άλλους φίλους, μεμονωμένα ή σε πλήρεις σειρές. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι και η ωραιότερη συλλογή γραμματοσήμων, γιατί ψάχνεις κομμάτια να συμπληρώσεις το παζλ της συλλογής, που όταν αυτό γίνει εκεί καταλαβαίνεις την ικανοποίηση του συλλέγειν.

4. Τακτοποίηση της συλλογής, σημαίνει ποιό τρόπο θα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε τη συλλογή μας
 
 Αναρτήθηκε από: http://greekcollection.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου